Hälsokontroll!

För de som är intresserade så kommer jag att fortsätta skriva här om pojkarna på JIA Courage House. Så att ni som sponsrar dem vet vad som händer. 
 
 
 
Denna veckan ska alla pojkarna göra en hälsokontroll hos deras doktor. Detta var någon som jag och Julia diskuterade i förra veckan och tyckte var mycket nödvändigt. De kommer att kosta ca 30 kr /pers och då får vi reda på vikt, längd, allergier, HIV-test, andra sjukdomar m.m. Eftersom några av pojkarnas föräldrar har HIV och några klagar över magont när de äter viss mat så är det viktigt att vi får denna informationen. Pengarna till detta har vi fått genom en av Julias vänner. Får reda på resultatet på fredag eller lördag. Håll tummarna allihop!
 
Julia och Grace är de som betalar George och Christines löner. Christine har ca 800 kr/mån och George har lite mer, kommer inte ihåg siffran just nu. Denna veckan kommer även en tredje person att börja jobba hos dem, Monica som kommer att vara där 3 gånger i veckan, kl 8-15, och tvätta pojkarnas kläder och sopa golvet. Hon kommer att få ca 500kr/mån. Detta låter kanske lite men det är en rätt normal lön i Kenya.
 
VI tyckte det var nödvändigt att anställa någon som tvättar deras kläder. De äldsta pojkarna kan tvätta sina helt okej men de små som är 9-10 blir aldrig riktigt rena. Och så vill vi ge dem lite mera fritid när de kommer hem från skolan. De börjar skolan kl 06.30 och slutar 17.30. Lördagar går det bara 08-16. Efter det måste alla läxor göras och sedan ska de hinna tvätta och städa rummet. Inget utrymme för lek. Men nu så blir det förhoppningsvis andra bullar!
 
 
 

2 underbara veckor.

Två veckor gick alldeles för snabbt. Har varit med om så mycket med dagarna flög förbi så otrolig fort. Sista dagen fick jag inte lov att gå och lägga mig för pojkarna, för de vill inte det skulle bli morgon för då skulle jag ju åka. De är så underbara, vi satt uppe halva natten och delade historier i stället. De delar gärna med sig om sina  privata historier men man kan knappt förstå hur de har haft det när man sitter och pratar med dem. Underbara pojkar som berättar om droger, beroende, kriminalitet och övergrepp...
 
Just nu har alla pojkar varsin sponsor för grundskolan. Det kostar 220 kr/mån. Jag är sponsor för Joseph Mbonge, 17 år. Nästa år börjar han, Jimmy och Antoni high school (internatskola). Jag och min familj kommer att sponsra Mbonges 4 år på internatskolan men Jimmy och Antoni behöver fortfarande någon som kan hjälpa dem. 
 
 
Jimmy (längst till höger på bilderna i röd tröja) är 17 år. Tjejtjusaren själv och bäst i klassen på nästan alla ämnen. Matte är han bästa ämne och det är till honom alla andra pojkarna går till om de behöver hjälp men läxorna. Han vill jobba som revisor i framtiden ( tror han blivit inspirerad av Grace, grundaren till JIA Courage, Hon jobbar som revisor i London). Han har en oerhörd förmåga att fokusera när allt runt omkring honom är kaos. Nog därför han är bäst i klassen och skolan. 
 
Antoni (till vänster i bild med blå tröja) är 16 år och solskenet själv. Hans leende får vem som helst att le tillbaka. Det är även han som var Grace inspirations källa att starta hela barnhemmet. Grace var på besök 2009 i ett av de störra barnhemmet i Mlolongo och såg alla gatapojkar som fortfarande fanns kvar. Hon började prata med Antoni och blev så positivt överraskad av honom. Han var den ända av alla gatupojkarna som inte tog droger (lim, alkohol, marijana, bensin m.m). Han var en av de första pojkarna som togs in på JIA Courage. 
Antoni är väldens största fotbollsfreak. Han har koll på varenda lag och match som spelas. Och det är ofta han försvinner till sitt rum för att lyssna på en match på en radio som han har fått låna av en lärare. 
 
Internatet är i 4 år. Man betalar terminsvis och beroende på vilken skola man kommer in på så varigerar summan. Om någon ut av er som läser detta skulle vara intresserade att hjälpa till att sponsra någon av dessa underbara pojkar hör av er till mig här eller på min mail eller mobil.
 
friida_4@hotmail.com
0768 72 00 93
 
Det är helt okej att bara sponsra en liten del av skolan med. 1/2, 1/3, 1/4 osv. Flera familjer får gärna hjälpas åt så blir inte utgiften så stor. 
 
 

Mega inlagg men hall ut!

Helgen spenderades runt om lake Naivasha. Vi akte tidigt med bussen fran Mlolongo och vart forsta stopp var en utsiktsplats over Rift Valley. Efter det bar det av till Hell's gate for lite safari och klattring ner i en gammal flod. Vi sag allt fran giraffer, baianer, zebror, hyenor, antiloper, gazeller, flamingos och vartsvin. Klattringen ner var bland det roligaste pa lange. Alla skulle verkligen med, 4 arige Dennis slangdes fran famn till famn och Mama Christine i hennes nya fin klanning, klackskor och peruk...Herre jesus!
 
Innan campingen besokte vi ocksa en varm kalla. Angan som kom ut gjorde det varm och gott runt om sa dar satt alla och bastade ett tag. Talten var stora och fina och vi sov 2-3 pers i varje. Forsta gangen for de flesta att talta och de sma var radda att lejonen och hyenorna skulle ta dem pa natten. Men allt gick sa bra sa. Men att ga pa toa i ett hal ar fasen en konst i sig sjalv. Pa Courage House ar jag och julia i alla fall bortskamda med en toa stol, aven om det inte finns nagon ring eller spolfunktion sa ar den mycket val uppskattad.

Sondagen  bjod pa bad i pool och cykling. Blev lite simmlektioner med de sma de aldra kan ta sig fram med vilken simstil de anvander vet jag inte. Nagon blandning av hundsim och crawl... Cyklade sakert 10 km sen pa eftermiddagen och alla utom 2 av pojkarna trillade nagon gang. Har aldrig sett nagon njuta sa mycket av att cykla som de pojkarna. Underbart att se!
 
Mandag till tisdag var jag och Julia i Nairobi tillsammans med Scola, 21 ar. En tjej fran det stora barnhemmet Heritage of faith. Mandagen blev det lite shopping och ett besok pa Bomas of Kenya, en show med traditionella afrikanska danser.
 
Vi sov over i Maries och Thomas jatte fina hus i Lavington. De jobbar for svenskaskolan men ar hemma i sverige for tillfallet sa vi kunde sova dar. Bortskamda med varmvatten och rinnande dusch, riktig toa och bra sang. Bara efter snart 2 veckor sa uppskattar man det jag sa ofta tar for givet hemma i Sverige. Det for fosta gangen jag kunde ducha riktig, annars ar det en hink och skopa som galler.
 
Pa tisdagen motte Scola upp och igen och vi tog en snabb svang inom ett av slumomradena i Nairobi, Kawangware (med reservation for stavningen). Haidar, Simon,Antoni och Felix ar dar i fran. Jag tyckte Mlolongo var fattig men dar har de i alla fall stenhus att bo i, har ar det platskjul och egetbygge som galler...
Efter det forstsatte vi med lite marknader med Scola som guide.
 
Alla barn har en unik historia. I prinsip alla har blivit utnyttjade pa natt vis, fysiskt med slag, psykiskt eller sexuellt. En av pojkarna Elijah av varit med i ett av Nairobis storsta gangster gang. Han foddes pa gatan, hans mamma var gatuflicka. Han bar vapen och transporterade vapen redan vid ca 13 ars alder. Inget barn ska behova ga igenom nagot sadant. Manga av dem har haft foraldrar eller familj som salgit dem och darfor fatt dem att rymma hemmifran.
 
Aven fast de har ett stalle att bo pa, far mat och skola sa ar vadagen valdigt tuff. Mandag till lordag gar de i skolan. 06.30-17.30 dar lararna slar dem om de gor nagot fel eller svarar fel pa proven (for alla vet ju att man blir jatte smart om nagon slar en med pinne...) Efter det maste alla laxor goras och sedan tvatten. Det ar inte mycket fritid de har. Sondagen ar den enda lediga dagen och inte ens da ar det helt lediga, da ar det dags for kyrkan och de som inte hunnit tvatta m.m for gora det da. Barnen hemma i sveriga ska vara sa odmjuka och taksamma for det de har. Efter detta besoket ar jag det i alla fall...
 

Utflykts dags!

 

Never ending story...

Oj vad det har hant mycket pa fa dagar. Igar kom antligen madrasserna som vi bestallde!! Alla pojkar har nu varsin egen ny madrass. De gamla hade vittrat sonder for langesedan och stank av mogel. Som madrassforsaljare i sverige kanner jag en skyldighet att skaffa nya till dem :P I vanliga falla brukar alla pojkar vakna av sig sjalva vid 05 innan skolan, men idag fick vi dra upp dem. Fragade Mbonge hur han hade sovot inatt, han sa att han sovit HELA natten, vilket han inte brukar gora. Kul att hora.
 
Igar fick jag och Julia att infall att kopa lite presenter till alla pojkarna. De har inte manga agodelar var. Vi kopte varsin lite gympapase till dem och fyllde den med tval, deodorant, toalettpapper, pennor, tanborstar, lakan, tuggummi, kalsonger och strumpor. Varje rum fick aven en gemensam present med en tvattbalja, tvattmedel, tandkram, lotion, kortlek, skoputts,puttborste, gardiner och en harborste. De blev sa glade over pasarna, speciellt for att de var deras favorit fotbollslag pa dem!
 
Igar nar jag och Julia var och hadlade pa supermarketen hande nagot underbart. Jag borjade prata med en man vid kassan (tror han var indier). Han hade ett stort foretag har i nairobi och nar jag berattade om pojkarna for honom ville han mer an garna hjalpa till att sponsra dem. Han har redan skankt 15 000 KES, vilket ar ca 1200 kr. Den finns goda manniskor dar ute i varlden!
 
Imorgon blir en spannande dag. Vi ska ta med alla pojkar pa en lite mini semester. Vi ska till Lake Naivasha som ligger nagra timmar utanfor nairobi. Dar kommer vi ga pa safari, bada i hotsprings, pool, hiking och talta. Blir deras forst stora utflykt! Kommer bli sa kul att ta med dem dit! Pengarna som skanktes av mannen jag motte kommer ga till denna resan.
 
Idag har vi varit med hela skolan pa The african child day, som ar en tavling for ca 10 skolor. De tavlar i dans, sang, poesi och stafett. Jag fick ansvaret for sanggruppen. Det roliga var att nar vi kommer fram till ratt stalle sa blev jag tillfragad om jag kunde hjalpa till att vara domare for det fattades en. Sa dar satt jag och bedomde sanger pa swahili, forstod inte mkt men kul att hjalpta till.
Var skola Heritage of faith and hope fick 1a pris for songen och 2a pris vid stafetten. Allt som allt sa kom de pa 2a plats av 10 skolar! A good day!
 
De pengarna som jag hade med mig hit har nu aven gatt till alla madrasser, ett par nya sneakers till alla och annu mera kokssaker. Efter som de precis har flyttat in i ett nytt hus sa behovs det nya saker hela tiden. Neverending story... Nar vi kopt en sak till pojkarna sa marker vi att de behover nagot annat och efter den nagot annat. Det slutar aldrig... De som kanner att de skulle vilja bidra med nagot for att hjalpta till sa sag bara till. Jag ar har till den 23e Juli.

Musungo Musungo! (Viting Viting)

Dagarna ar langa men de bara fyger forbi. Jag och Julia ar uppe kl 05 varje mogon for att gora frukost till pojkarna. Igar fick de aggrora med tomat och lok, idag blev det grot och lite avocado. I vanliga fall sa ater det bara lite brod och te. Christine som lagar deras mat borjar inte forren kl 7 och deras skola borjar kl 06.30 och de slutar kl 17.00. Och jag klagade nar man gick 8-16 i skolan...
 
Igar delade vi ut alla kladerna, och det var mycket populart. Tror alla fick misnt tre plagg var och ett fotbollsstall som var valdigt uppskattat. Ska forsoka lagga upp bilder pa pojkarna med kladerna. De tackar sa hemskt mycket till alla som skankt klader. Jag berattar for varje pojka vems klader de har fatt, sa de har ett namn att tacka. Och tusen tack Astrio for fotbollskladerna, Ska skicka en lagbild fran dem till er nar jag kommer hem.
 
Igar var vi och besokte madrassfabriken, liten skillnad pa fabrikerna har och hemma. Nu har vi i alla fall bestallt 19 madrasser till som ska levereras vid lunch idag. Sa ikvall kommer alla sova som kungar!
 
Igar kvall var vi ute med 5 st av pojkarna for lite kvallsshopping. De som  inte fick nagra shorts vil kladutdelningen skulle fa hadla ett par och alla pojkarna ska aven fa ett par nya sneakers. De sliter ut skor sa snabbt har. Finns inga riktiga vagar i Mlolongo. Vagarna ar gropiga och steninga, damm och skrap overallt.
 
Imorse var vi med pa en mattelektion for de som gar i 7e klass. Herregud sa duktika de ar, uppmarksamma och smarta. Sjalv har jag glomt bort allt de gar igenom. Ar valdigt imponerad.
 
Nar jag skrivit klart har idag sa ska vi ut och kopa farg for att mala nagra rum med, ska aven kopa lite gardiner och bra att ha grejer till koket.
 
Ska forsoka lagga in bilder!

Jambo rafiki!

Sa var jag inne pa dag 2 av mitt lilla aventyr till Mlolongo, Kenya. Men har redan hunnit uppleva massa.
Julia hamtade mig igar pa flygplatsen och vi akte direkt till barnhemmet for att mota upp George. Det ar han som tar hand om pojkarna. Helt underbar man, slutar aldrig le och bryr sig verkligen om var enda pojke. Det ar 20 st pojkar som bor pa Courage House. Tre av dem bor just nu pa Boarding school, vilket alla ar valdigt stolta over. De kommer hem pa loven. Resten av barnen ar mellan 9 till 17 ar. De ar sa latta att prata med och delar garna med sig. De alskar fotboll och att dansa!
 
Mlolongo ar en fattig forort till Nairobi. Mycket smuts och avgaser som tar over tyvarr. Jag och Julia ar de enda vita personerna har sa vi far valdigt mycket uppmarksamhet. Har nog aldrig vinkar och gett sa manga Give me fives nagonsin.
Vi motte upp alla pojkarna pa deras sista lektion i skolan igar, dans. Att de har dans som en lektion ar helt underbart. Igar ovade de infor en uppvisning African child day, som de ska ha med flera andra skolar pa fredag. Har gar de inte i olika klasser beroende pa hur gammal man ar, utan det gar efter vilken kunskap du har nar du borjar. Vilket ar mycket bra for de barns som bott pa gatan i flera ar.
 
Igar kvall lagade vi mat och hade ett litet danspass i huset innan sangdags. De alskar verkligen att dansa! Och de ar sa duktiga allihopa. Aldrig att ett gang svenska barn skulle stalla sig rakt upp och ner och dansa sa som de gor. Energi pa hog niva.
 
Delade aven ut musikspelarna som jag samlat in hemmifran igarkvall. De var valdigt uppskattade. Alla kommer fa ta del av dem, men det ar en som har huvudansvaret for den. Oskar Karlsjos ipod fick George ansvar for. Eftersom den aven komer att anvandas som kamera.  Ulrika Norbys ipod fick Haidar (16 ar) ansvar for och Sabina Otterborgs iopd gick till Elijah (16 ar). Anna Hellstroms Mp3 fick Fredric huvudansvar for. Bilder pa dem kommer senare nar jag kommit hem. 
 
De pengar jag samlat ihop slutade pa 6 750 kr = 80 000 KES.
An sa lange har vi kopt:
1 sangmadrass,
2 par skolskor + strumpor.
Massa saker till koket
en grej till deras gasplatta som var sonder.
 
Men det finns mycket pengar kvar. Ska forsoka kopa ny madrass till alla pojkarna. De dem har nu ar tunna som handdukar...
 
Ikvall ska jag dela utt kladerna och fotbollsstallet. Alla ser fram emot det!
 
 

RSS 2.0