JIA Courage children's center

Här kommer lite fakta och bakgrunden till JIA Courage.

År 2009 var Grace Kan från London på besök i Kenya på ett av förorten Mlolongos barnhem Heritage of faith and hope. Där bor ca 100 st barn både pojkar och flickor. Grace såg att det fortfarande fanns ett stort problem med alla gatupojkar som fanns kvar och ville göra någonting åt det.

 

2010 startade Grace tillsammans med George (han är kenyan) upp barnhemmet JIA Courage som idag har 20 st pojkar i åldern 10-22 år. Alla pojkar går i skolan, varav 3 på boardingschool, som är motsvarande gymnasiet. Det är Grace och Julia Snive från Tranås som sponsrar den största delen av detta barnhem just nu. De betalar löner till George, Christine och Monica som jobbar med barnen varje dag. De är alla från och bosatta i Mlolongo. Det är George som sköter det administrativa och har ansvar för alla pojkarna. Christine lagar all mat och städar och Monica som precis börjat jobba där tar hand om tvätten och hjälper till att städa.

 

De första pojkarna som kom att bo på JIA Courage hittades utav Grace. Det finns ett område i Mlolongo där alla gatupojkar samlas och bor tillsammans. Hon tog med sig dem som ville börja i skolan och få ett nytt bättre liv. Allt eftersom har nya pojkar kommit till hemmet, några som George har tag dit eller andra som hjälpt pojkarna att få det bättre.

 

De flesta av dessa pojkar hamnade på gatan genom att de rymde hemifrån. De har blivit allt från fysiskt, psykiskt och sexuellt misshandlade i sina hem och tillslut inte stått ut längre. Livet på gatan har varierat för dem, vissa har bara bott där någon dag medan vissa har levt där i 6 år. Droger, kriminalitet och misshandel har förekommit hos nästa dem alla. Vanliga droger är lim, marijuana, alkohol och katt.

 

Men något som alla dess pojkar har gemensamt är viljan att förändras. De vill alla gå i skolan och göra så bra de kan. Deras största intresse är fotboll och dans. De är alla varma och välkomnande och de flesta delar gärna med sig om sitt förflutna.

 

Det är långa dagar för pojkarna hela veckan. De går i skolan mån-lör och böjar kl 06.30 och slutar 17.30. Efter det så är det läxor som ska göras. Tack vara att Monica börjat jobba så får pojkarna lite mera fritid efter som de slipper tvätta sina lakan och kläder. Mer tid till studier och att ha kul och må bra.

 

 

Lite kostnader för JIA Courage:

Skolavgift för Pre unit till klass 8 (låg-,mellan-, och högstadie) 220 kr/mån.

Hyra för huset 2500 kr/mån.

Georges lön: ca1500kr/mån

Christines lön: 800kr/mån

Monicas lön: 500kr/mån

Andra regelbundna kostnader som hemmet har är vatten, el och mat.

 

Pengarna som skänks sätts in på JIA Courages egna bankkonto. Jag skickar pengar regelbundet varje månad till Julia Snives bankkonto. Hon för sedan över pengarna till Marie Halldin som jobbar på Svenska skolan i Nairobi, som sedan sätter in pengarna på JIA Courage konto. Låter kanske omständigt, men genom Maries konto så skickar vi pengarna gratis från svenskt konto till kenyanskt. Vanliga banker tar nämligen en avgift när man överför mellan utländska konton och då försvinner ju pengar på vägen vilket vi vill undvika. Inga mellankostnader. Vi får Kvitton och foton som bevis på vad pengarna går till. Julia åker ner 1-2 gånger om året för att hälsa på och se så att allt går rätt till. Vi har direkt kontakt med George året om. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0